Egy hét a Skót Felföldön – útiterv és látnivalók Skócia legszebb részén

skócia skót felföld útiterv

Mindenki megjegyzi – amúgy jogosan -, hogy milyen érdekes, hogy Olaszország a szívem csücske, közben meg szinte ugyanolyan lelkesedéssel mesélek Skóciáról is. Két teljesen eltérő európai kultúra, sokat kell gondolkoznom, ha közös pontot szeretnék találni, de a lényeg talán abban van, hogy ösztönösen jól élnek az emberek. Tudják, hogy mi a jó nekik, ehhez hozzájönnek a környezeti adottságok, pontosabban a hozzájuk való alkalmazkodás, és kész a recept. Tudom, hogy a szomszéd fűje mindig zöldebb (a skótoké tényleg SOKKAL zöldebb haha), de én többek között azért is szeretek külföldre menni, hogy lássam, lehet görcsök, örökös mártírkodás és pesszimizmus nélkül is élni. Skócia úgy fogad, mint egy rég nem látott családtagot: melegen és barátságosan, ezért olyan, mintha hazaérkeznék, amikor elmegyek oda, majdnem a világ végére.

Két éve megőrültünk Skye szigetéért, és már akkor nyilvánvaló volt, hogy vissza kell mennünk. Így amikor lefoglaltam a repülőjegyeket, azon sakkoztam a legtöbbet, hogy hogyan illesszek be pár Skye-on töltött napot az egy hétbe. Hamar rájöttem, hogy mivel elég nagyok a távolságok, nem is fogunk tudni annyi helyre eljutni, és például a skót felföld teljes északi csücske ki fog maradni, akárcsak az Edinburgh-Inverness-Aberdeen háromszög. El is engedtem ezeket, és jött az, hogy akkor meg kéne szervezni az egész utat.

A körülmények, amelyek az útitervet alakították

A repülő Edinburgh-ban landolt, ami nagyjából 5 órára van Skye-tól kocsival, de a látnivalók (és az előzési nehézségek) fényében ennél inkább csak több. Azt pedig tudtam, hogy nem szeretnék egy korai kelés, majd egy repülőút után benevezni egy ilyen hosszú autózásra, főleg, hogy aznap fog valamelyikünk életében először jobb kormányos kocsit vezetni a bal oldalon. Repülőtér Skócián belül Invernessben is van egyébként, ha valakinek van kedve megszervezni az átszállásos utat, az is egy opció, eléggé lerövidíti az autózást Skye-ra és amúgy nagyon jó kis város.

skót felföld útiterv roadtrip

Kellett tehát egy megálló Skye felé, valahol félúton. Aztán három éjszakát terveztem Skye-ra, majd kettőt a Glencoe-völgy környékére és egyet Edinburgh repteréhez közel, mivel reggel hétkor indult vissza a gépünk. Rendkívül sokat sakkoztam, mire megtaláltam a megfelelő megállókat, ezeket a köröket felesleges lefutni. Mármint persze, érdemes utánanézni, hogy mi érdekel egy adott, óriási területen belül, de én tényleg hosszú estéket áldoztam arra, hogy megpróbáljam megszülni a végleges skót felföld roadtripünk útitervét. Igaz, én ezt nagyon szeretem csinálni, de egy idő után csak rástresszelek, szóval csak nyugi.

Első nap – Arrochar, Loch Lomond Nemzeti Park

Két útvonalon gondolkoztam, ez volt az egyik, a másik pedig Pitlochry felé, ami amúgy aranyos skót kisvárosnak tűnt, de a tóvidék elsőre szimpatikusabbnak tűnt. 2 órán belül ott voltunk Arrocharban, egy tóparti B&B-ben, ahol azonnal szuperkedvesen fogadtak minket, aztán tettünk egy nagy sétát a Loch Long partján. Arrochar cuki, pici hely, de lehet vacsorázni egy-két helyen, van vegyesbolt, és amúgy iszonyú békés, meg jó volt szinte azonnal belecsöppenni ebbe az elképzelhetetlenül zöld világba.

loch lomond arrochar loch lomond arrochar skót felföld

Mivel én betegen indultam útnak, este 8-kor már hulla voltam, és kb. 11 órát aludtam egyhuzamban, ami kicsit kirángatott a megfázásból. Másnap pedig indultunk is tovább Skye-ra.

2. nap utazás Skye szigete felé (Glencoe völgy, Eilean Donan kastély)

Már csak azért is örülök, hogy ezt az útvonalat választottam, mert így még jó időben is sikerült keresztülvágni a Glencoe völgyön Skye felé. Nagyon szeretek impozáns útvonalakon autózni (hát még vezetni!), fantasztikus élmény volt a zöld, zord hegyek között, a szinte teljesen lakatlan vidéken haladni. Nem is tudom, hányszor álltunk meg körbenézni és gyönyörködni, biztos vagyok benne, hogy Skócia egyik legszebb útvonala ez.

glencoe völgy skót felföld glencoe völgy skót felföld

A völgy előtt útba esett még pár szép hely. Például egy másik óriási völgy, amelyre a Rest and be Thankful pihenőből csodás kilátás nyílik. Inveraray kastélya is elég menő, viszont mi ezt kihagytuk, mentünk inkább Kilchurn vára felé, amit elég nehezen lehetett megközelíteni, sajna megfelelő öltözék (értsd: gumicsizma) híján nem is sikerült közel menni hozzá, viszont láttunk highland cow-kat legalább!

kilchurn vára skót felföld

Kilchurn után rácsatlakoztunk az A82-es útra, ez vezetett minket át a skót Felföldön egészen Invergarry-ig, itt toltunk egy balost az A87-re, a következő célpontunk a háttérképeken és insta fotókon gyakran feltűnő Eilean Donan kastély volt, ami valószínűleg Skócia egyik legpopulárisabb látnivalója. Ezt az utat ismertük két évvel ezelőttről, akkor is csak kapkodtuk a fejünket a hegyek és tavacskák láttán, most meg szivárványokkal megspékelve tettük meg az utat a várig. Ekkor még szerettük a szivárványokat.

eilean donan skót felföld

3-4. nap – Skye

Minden kétséget kizáróan a Skye-on töltött idő volt a legjobb ebben az egy hétben. Ha egy helyet tudsz csak meglátogatni Skóciában, az Skye legyen. Túl sokat nem akarok írni most róla, mert szeretnék egy külön posztot szánni a látnivalóknak, úgyhogy csak a tervekről beszélek egy kicsit.

skye portree skót felföld skye fairy glen skót felföld

Portreeban szálltunk meg most is, szerettük, hogy itt van élet este is, lehet pubozni, vacsorázni (bár amekkora tömeg volt a városban, azért ez egyik este sem volt egyszerű). Legutóbb a Portreetól északra eső félszigetet jártuk be, most pedig a többi részt vettük célba: Dunvegan kastély, Coral Beach, Neist Point a világítótoronnyal, Fairy Pools, Talisker Distillery. Aztán a szálláson is kaptunk pár szuper tippet, meg mi is újraterveztünk néha, így lekerültek elemek a listáról illetve elvetődtünk a sziget néhány olyan pontjára is, amire nem is gondoltam volna.

5. nap  – Skye, Plockton

Az 5. nap délelőttjét még Skye-on töltöttük, mert volt egy foglalásunk ebédre a sziget talán leghíresebb éttermébe, a The Three Chimneys-be. Majd elindultunk a következő szállásunk felé, ami kb. 3 órára volt innen, Fort Williamhez közel, Torlundyban. Még most is fel tudom idézni azt a lelkiállapotot, amikor elhagytuk Skye-t, azt hiszem, mindkettőnknek sokat jelent már ez a hely, egyszerűen annyira otthonosan érezzük magunkat itt, nem tudom, hogy a Felföld többi pontján miért nem érzem ezt, pedig mindenhol barátságosak és befogadóak az emberek.

plockton skót felföld plockton skót felföld

Miután áthajtottunk a hídon, elkanyarodtunk Plockton felé, ezt a parti városkát már tavalyelőtt is kinéztem, de akkor nem voltunk ennyire mobilisak. Itt már kezdett elromolni az idő is, mintha a hangulatunkhoz igazodott volna. Plockton viszont rettentő különleges hely. A pálmamániás katacita boldogan tobzódott a borús öbölben, annyira képtelen és szürreális, hogy kókuszdiók hevernek a pázsiton, miközben igyekszem nem kockára fagyni a télikabátomban.

6. nap Fort William és környéke, Glenfinnan viadukt

Egész furcsa volt Fort Williamben sétálgatni az első, közelben töltött esténken, sokkal nagyobb léptékű város, mint ahol eddig jártunk a skóciai utazás során, pedig hát ez sem egy metropolisz. Napközben nem is láttuk a várost, mert aztán katasztrofális lett az időjárás, de az esti pubozáshoz teljesen jó volt. Vicces volt, hogy délelőtt még egy Michelin-csillagos étteremben ebédeltünk, este pedig a csavaros krumplit ettük fagyasztott pizzával egy ragacsos asztalról, de valahogy itt mégis ezerszer jobban éreztük magunkat. És kóstoljátok meg a whiskyhordóban érlelt cidert!

skót felföld látnivalók

A hatodik napunk úgy kezdődött, hogy a reggelit a Ben Nevis frissen behavazódott csúcsára pislogva fogyasztottuk, majd ebbe a napba egyetlen említésre méltó programot tudtunk besuvasztani, ezt leszámítva csak autókáztunk a szakadó esőben, semmi másra nem volt lehetőség ilyen időben. Pedig a Morar beach elég ígéretesnek tűnt, és valószínű az odavezető út is csodálatos – lenne akkor, ha nem bújna esőfüggöny mögé. Viszont délelőtt szerencsére még csak szemerkélt az eső, ekkor kerestük fel a Glenfinnan viaduktot, azt, amin a Roxfort Expressz is keresztülrobog.

skót felföld látnivalók

Bár nem a vonathoz igazítottuk a kirándulást, mégis sikerült elcsípni: rengeteg ember állt a domboldalon az akkor már egész intenzív esőben, és várta, hogy áthaladjon a viadukton. Bármennyire is irtózom a tömegturizmustól, ebben a jelenségben mégis volt valami felemelő.

Később még elkocsikáztunk Stalker vára felé, de kb sehol nem lehet megállni a környéken, meg amúgy is ömlött az eső, szóval a séta sem jöhetett szóba. De úgy érzem, jó időben sem érné meg az autókázást, ha csak útba nem esik éppen, ha valamit ki kell hagynotok, ez legyen az.

7. nap – Edinburgh és South Queensferry

Eredetileg nem terveztem megnézni Edinburgh-t, mert nem akartam végigrohanni rajta, de aztán meggondoltuk magunkat, és az utolsó napon bevonatoztunk pár órára. South Queensferryben volt az Airbnb-nk, innen negyed óra taxival a reptér, ezért választottam, meg amúgy elég hangulatos helynek tűnt.

skót felföld edinburgh

Edinburgh-ról meg nem akarok sokat beszélni, mert nem tett rám különösebb hatást. Egy hétig a világ végének különböző pontjain tanyáztunk, és kicsit arconvágós volt belecsöppenni egy nagyváros nyüzsgésébe, pedig amúgy teljesen élhetőnek tűnik, de nem erre volt szükségem akkor. Viszont örülök, hogy körülnéztünk Edinburgh-ban, mert így legaláb nem fogok azon kattogni, hogy kéne szervezni ide is egy kiruccanást. Skócia bája számomra a pici falvakban, kietlen, misztikusan elhagyatott tájakban van, és a jövőben is inkább ezeket fogom keresni.

skót felföld edinburgh

Megnéztük, hol rohantak a Trainspotting elején, aztán tettünk egy kört az óvárosban, végül elkanyartunk Stockbridge felé, ami egy trendibb városrész New Townban, ez nekem is jobban tetszett az alacsony házaival, kanyargós utcáival. Dean Village érdekelne még, de nagyon hullák voltunk, erre már nem került sor, nézzétek meg majd helyettem és meséljétek el, milyen!

South Queensferry aranyos hely, van egy nagyon híres piros vasúti hídja meg egy cuki főutcája, viszont lehangolóan kihalt volt. Egy csomó elhagyatottnak tűnő helyen jártunk előtte, pici, párházas falvakban, de ott tapasztaltuk emberi élet nyomait, itt viszont kissé már nyomasztó volt a csend, főleg, hogy elvileg a fővárostól pár kilométerre voltunk.

skócia felföld útiterv south queensferry skót felföld utazás

Miért imádom annyira Skóciát?

Pont most kaptam a kérdést Instagramon, és elég hamar sikerült megfogalmaznom a válaszaimat:

A fő ok, hogy attól a perctől, hogy 2 éve leszállt a repülőnk, otthon éreztem magam. Nemcsak azt éreztem, hogy szívesen látnak, hanem kicsit olyan volt, mintha mindenki a családom lenne. Kedvességgel amúgy is könnyen le lehet nyűgözni, főleg, ha őszintének tűnik. Tetszik, hogy az emberek, akikkel találkoztunk, nem tűntek frusztráltnak, idegbetegnek, nem problémáznak olyan hétköznapi dolgokon, mint mondjuk a közlekedés, és belőlem is a legjobbat hozzák ki, mert hamar adaptálódom a környezetbe.

skót felföld látnivalók

A másik, hogy itt nyugodtan élvezhetem a természetet, mert nincsenek lepkék. Azt nem ecsetelem, hogy mennyire elképesztő a táj, mert nyilvánvaló. De az is óriási pozitívum számomra, hogy az egyetlen élőlény, amiből rengeteg van, az a birka, és amúgy nulla lepkével találkoztam. Bármennyire is banálisan hangzik, ez nekem sokat jelent.

A harmadik ok a zöld. A hihetetlen zöld árnyalatok. Annyira megnyugtató és látványos, ha csak ennyi lenne Skócia, akkor is érdemes lenne elutazni megnézni.

Hasznos dolgok

Szállásfoglalás

A skótok rendkívül jó vendéglátók, és kb. bármilyen, normális értékelésekkel rendelkező B&B-t teljes lelki nyugalommal lefoglalhatsz. A helyetekben hagynám most a Bookingot, és inkább a Google Mapsen nézelődnék. Nemcsak alacsonyabb árakat, de lényegesen több lehetőséget találtam ott. Megnézegettem a szimpatikusabb kisvárosokat, falvakat, tanyákat, akármiket, megnéztem, mi van a környéken, át lehet-e ugrani valahova vacsizni, sörözni, milyen látnivaló van a közelben. Végül a Fort William-i és a Loch Lomondhoz közeli b&b-t is a Google Mapsen találtam, ahogy a két évvel ezelőtt kipróbált és bevált skye-i szállást is, idén is ide mentünk vissza. A szobák 70-90 font között voltak egy éjszakára (két főre, saját fürdővel, hatalmas reggelivel, ami estig kitart).

skót felföld szállás útiterv

Arrochar – Rowantree Cottage B&B

Isle Of Skye – Meadowbank Guest House (ajánlom a tóra néző szobát, szép nagy zuhanyzója van :D)

Torlundy – Leasona B&B (Fort William központja 10 perc autóval)

Mindhárom helyet jó szívvel ajánlom, kedvesség, hatalmas reggelik, kényelmes szobák mindenhol.

Autóbérlés

Na, hát mindig tanul az ember. Most a Budgettól béreltünk egy automata golfot. Sokáig odáztam a foglalást, ez hülye ötlet volt, most már tudom, hogy minél előbb foglalok kocsit, annál több a kedvezőbb ajánlat, ezt tényleg nem érdemes húzni. Amitől viszont hátast dobtam, az a biztosítás ára per nap: 40 font. Így ezzel, a plusz sofőrrel, az üzemanyagbiztosítással és a letéttel együtt valami 600 fontot akartak zárolni a kártyámon, és szerencse, hogy itt elfogadtak debit kártyát is, mert az enyémen nem volt ennyi. Rengeteg pénzbe került ez az autóbérlős kör, szerintem az lesz, hogy ha legközelebb megyek, kötök egy harmadik félnél éves biztosítást, aztán ha van valami cink, akkor utólag lerendezem, de ez így mindenképp horror (nekem) .

Bal oldali közlekedés

Automata kocsival nyilván eggyel kevesebb a zavaró tényező, persze kapargattam én is a jobb oldali ajtót annak reményében, hogy ott lesz a kézifék, de ez inkább vicces volt. A legnehezebb azt volt kitapasztalni, hogy hol van a kocsi a sávban. Eleve elég keskeny sávos utakat találtunk mindenhol, és sokszor karistolták az autót a gazok, mert lementünk néha az útról. Ha többen vagytok, jó, ha mindenki figyel, és az utas szól, ha nagyon eltávolodott a vezető a sávtól. Meg szól a körforgalomnál, hogy jobbra nézz!

skót felföld autóbérlés

A körforgalom előtt mindig arra indexelünk, amerre majd szeretnénk távozni belőle, aztán kifelé is indexelni kell külön (nyilván, ha egyenesen akarsz kihajtani belőle, akkor befelé nem, csak kifelé indexelsz). Az egy nyomsávos utakon (Skye-on sok ilyen van) rengeteg leálló van, és mindig az húzódik le, akinek az oldalán van a leálló. Itt is érdemes figyelni, hogy balra húzódjunk le. :)

skócia road trip

Általános infók

Skye nyáron rottyon van turistával. Szeptember végén sem voltak kevesen, az éttermek, pubok csurig, szállást jó előre érdemes foglalni. Ide mindenképp szezonon kívül érdemes érkezni, rossz időt bármikor ki lehet fogni (elég nagy eséllyel). Az autó olyankor jó, amikor pocsék az idő, mert legalább lehet nézelődni, bár szakadó esőben nyilván semmi nem olyan nagy élmény.

Hamarosan jövök egy Skye-os beszámolóval, mert mégiscsak az a szívem csücske. Ha kérdésetek van a szervezéssel kapcsolatban, írjatok, illetve gyertek Instagramra, mert ott mindig több infót osztok meg az utazásaimról.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a Travel Journalt a Facebookon, ahol mindig értesülhetsz az újabb posztokról; további képekért pedig látogass el az Instagramomra!

Hozzászólás