Matera, az új kedvenc olasz városom

Matera Olaszország

Végre leparkoltunk Matera egy szűk utcájában, és elindultunk megkeresni a B&B-t. Továbbsétáltunk a Via Casalnuovon, majd a jelzések után haladva fel egy keskeny lépcsőn, át néhány, összevissza egymásra épült ház között. Pár pillanattal később beléptünk az udvarba, ahol gránátalmafák, macskák, és ki tudja hová tartó lépcsők fogadtak. Követtük a házigazdát le a lépcsőkön, majd megérkeztünk a saját kis balkonunkra, és ott volt. Egész Matera. A szurdok, a város, szemben a hegy, a patak, minden egyszer csak ott termett előttünk a délutáni napsütésben.

Ez. Egy kép sem tudja visszaadni a hely monumentalitását, azt meg végképp nem, hogy mit éreztem abban a pillanatban, amikor ez itt elém tárult egy olyan nap után, ami mögöttünk volt.

Matera kilátás

A katasztrofálisan sikerült reggel után nem nagyon tudtam, mire számíthatok ezután, aztán az autóbérlés sem volt egy lejtmenet – ahogy erre számítottam is -, és most végre ott álltunk az első városban, az első szobánk teraszán és leesett állal néztük Materát. Gyorsan lerángattam magamról a meleg farmert, és szoknyát meg szandált húztam, aztán egy kávé után indultunk is a felfedezőutunkra.

Mit kell tudni Materáról?

Ahhoz, hogy élvezd a város egyedülálló hangulatát, nem muszáj elmerülni a történelmében, de azért mondok pár szót Materáról. Az UNESCO Világörökségi listán szereplő város a második világháború után kapott nagyobb figyelmet, amikor Carlo Levi megemlítette egy könyvében, hogy az emberek jelentős része ebben a városban még mindig barlanglakásokban lakik, egy légtérben az állatokkal, ivóvíz és csatornázás nélkül. Ennek hatására kitelepítették a sassók teljes lakosságát újonnan felhúzott városnegyedekbe, a visszatelepülést pedig a barlanglakások befalazásával akadályozták meg.

Matera sassi Matera gravina Matera ház

A házak olyan rossz állapotba kerültek, hogy az államvezetés elrendelte a megőrzésüket és karbantartásukat, rengeteg pénzzel támogatta a várost. Sok lakásból múzeum lett, de a szállodák is kiaknázzák a bennük rejlő lehetőséget, több árkategóriában lehet találni barlang-szobát, mi is egy ilyenben laktunk egyébként.

Valami régi, valami új

Matera óvárosában sokszor éreztem magam úgy, mintha visszarepültem volna az időben 800 évet. A világ egyik legrégebbi, ma is lakott városáról van szó, úgyhogy ez nem olyan nagy meglepetés. Matera azonban mégsem maradt meg poros turistacélpontnak. A város élettel teli, és míg az egyik kis szűk sikátorban, a barlanglakások között úgy éreztem, hogy kábé az őskorban vagyok, a következő sarkon már a kellemesen nyüzsgő, 2017-beli város jelent meg előttem, egyedi üzletekkel, kávézókkal, a mindennapi élet pezsgésével.

Matera Matera Matera sassi Matera

Vasárnap kora este például hatalmas tömörülés volt a főtéren, semmi rendkívüli, csupán egy újabb este, amikor az emberek – kortól függetlenül – belevetik magukat a társasági életbe. Szeretem, amikor egyszerre érzem úgy, hogy eljöttem a világ végére, és úgy, hogy az a világ végi hely halad a korral, és hogy valójában inkább a világ közepén vagyok.

Matera macskái

Materában imádják a macskákat, akik mindenhol ott vannak, legnagyobb örömömre. Nem sikerült minden cuki kiscicát megszelídíteni, de vicces volt nézni, ahogy felmásznak a falon, meg kergetik egymást, némelyik pedig egészen megszeretett minket. A szállásunk is tele volt szebbnél szebb cicákkal, a hostunk nem véletlenül javasolta, hogy csukjuk be a szúnyoghálót, mert bemennek a macskák a szobába.

Matera macska Matera macska Matera Olaszország Matera macskakaja Matera macska

A kedves lakók szívesen szórnak el macskakaját mindenfelé, ezt egyébként több helyen is láttam itt délen. (Légyszi ne jöjjön senki “az olaszok megeszik a macskákat” poénnal, mert egyrészt nem vicces, másrészt baromság.)

Felmentünk szemben arra a nagy dombra is

Miután a búcsúreggelünkön sétáltunk még egy nagyot a városban, bepakoltunk az autóba, és megkerestük, hogy hogyan lehet megközelíteni a szemközti dombot, mert be akartunk kukkantani pár barlangba, és abban is biztos voltam, hogy eszméletlen kilátás nyílik majd a városra onnan. Dögmeleg volt, ilyen időben ne csináljátok utánunk. :) A legjobb naplemente előtt lehet, vagy még kora reggel, mindenesetre most is elég impozáns látvány terült elénk, csak sajnos az én figyelmemet elterelték bizonyos állatok, ezért lerendeztem egy elég szép fóbiás rohamot, és inkább bevágtuk magunkat a kocsiba, hogy induljunk a vakációnk következő állomására.

Matera Murga Matera Murgia

Kata <3 Matera

Persze már az első órában rájöttem, hogy ez a fél nap plusz a másnap délelőtt rettentő kevés lesz. Tudtam, hogy még egy rakat szebbnél szebb város, tengerpart, paradicsomos orecchiette meg olajfaliget (na jó, ezt nem tudtam) vár rám, de mégis olyan szívesen maradtam volna még Materában. Ha több napunk lett volna, felmentem volna éjszaka a szemben lévő dombra, alkonyatkor lesétáltunk volna a szurdokvölgyben csordogáló patakhoz, még több macskát fényképeztem volna és még több materai kenyérből készült szendvicset ettem volna. Így viszont csak szimplán nagyon örülök, hogy volt annyi eszem, hogy ne hagyjam ki ezt a nem-pugliai várost a pugliai körút tervezéséből, és hogy egy éjszakát is itt töltöttünk.

Matera Matera sassi

Hasznos infók

Itt laktunk: Torretta ai Sassi – máskor is ide jönnék vissza, kifogástalan volt, a házigazdák kedvesek, és bár reggeli nem volt az árban, többször is kínáltak minket fincsi kávéval. A szoba kényelmes és roppant autentikus volt, az óváros csupán pár perc sétára van, és a kilátás, hát az mesébe illő. Vacsora után még ücsörögtünk egy kicsit a teraszon, és kémleltük a kivilágított várost, ami úgy festett, mint egy megtermett presepe.

Itt ettünk: I Due Sassi – klasszikus pizza / tészta vacsora, semmi különleges, de nekem tetszett a hangulata, és az étel kifogástalan volt. Illetve bármennyire is turistás helyen van, a Keiv Materában istenifinom, materai kenyérből készült paninit ettünk, és az Aperol is ütős volt.

Matera szállás

Autóval jöttünk Bari repteréről, kb. 1 óra volt az út. Parkolni az óvárosban, a sassók között nem lehet, a legtöbb helyen lépcsős az út, csak néhány olyan út van ezen a részen, ahol közlekedhetnek autók, mi többek között azért is választottuk ezt a szálláshelyet, mert közel tudtunk parkolni hozzá.

Bariba a Wizzair indít járatokat Budapestről, 1 óra 10 perc az út.

Basilicatából Pugliába indultunk, a csizma sarkában megtett körutunkról is írok hamarosan.

További epziódok:

Pugliai városok – mini roadtrip Dél-Olaszországban I. rész
Pugliai városok – roadtrip a csizma sarkában – II. rész

Pugliai városok – Végre Polignano a Mare! – III. rész

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a Travel Journalt a Facebookon, ahol mindig értesülhetsz az újabb posztokról; további képekért pedig látogass el az Instagramomra!

2 hozzászólás a következő bejegyzésen: “Matera, az új kedvenc olasz városom

  1. Köszi a beszámolót! Két éve voltunk Materában mi is, minket is elbűvölt , bár mi nem aludtunk ott. Bariból mentünk vonattal, Olaszországban olcsó és megbízható a vonat, sokat utaztunk vonattal.

    1. Jó tudni, hogy vonattal is könnyen megközelíthető! Szerencsére nincs túl messze Baritól :) Ha arra jártok újra, töltsetek ott egy éjszakát, hihetetlenül szép este a kivilágított város!

Hozzászólás