Egy délután Győrben – #nyaraljotthon

Győr látnivalók

Elég hülyén hangzik, tekintve, hogy egy pici városról van szó, de győriként Győr belvárosa nekem kiesik, főleg nappal. Hétvégi estéken sokszor elmászunk vacsorázni vagy inni egy-két pohár bort, de napfényben alig látom a belvárost, a folyókat, hidakat, tereket. Így aztán mindig találkozom valami újjal, rácsodálkozom a kiépített rakpartra, egy-egy új cukrászdára, hirtelen felhúzott épületre. Néhány hete körbejártuk a kedvenc utcáink egy részét, hogy lőjünk néhány képet a győri instagramos oldalunkra, a welovegyor-re, közben pedig indokolatlan mennyiségű fagyit megettünk, és turistáskodtunk egy kicsit a városunkban.

Győr látnivalók

Hesteg nyaraljotthon

Legyél turista a saját városodban, ezt szokták mondani. Én meg így… szóval, Magyarországon belül nem nagyon turistáskodom, ez nekem egy más kategória, nem megyek bele mélyen, most nem. Ezúttal viszont valami átkattant bennem, és képes voltam másképp tekinteni az otthonomra: egy olyan városnak láttam, ami tele van lehetőséggel, gyönyörű épületekkel, vízpartokkal. És ahol végre más értelmet nyer a kérdés, hogy “Jaj, hova menjünk ma este?” meg “Hova üljünk be egy kávéra?“, mert annyi szuper hely, fagyizó, kávézó, reggeliző hely van már, hogy az embernek elég vastag pénztárca kell, hogy kipróbálja mindet, meg folyamatosan vissza is térjen azokba, amelyeket szeret.

Győr látnivaló Győr látnivaló Győr látnivaló

A #nyaraljotthon margójára annyit, hogy még ha nem is lehet kiváltani egy többnapos, otthonról elmenős nyaralást pár óra korzózással a lakhelyeden, egy hétvégi pihenős napon iszonyúan fel tudja tölteni az embert egy kis barangolás, mindig van mit felfedezni, megkóstolni, lefényképezni.

Azok a szűk kis utcák

Győr látnivalói közül egyértelműen a középkori hangulatot idéző szűk utcákat emelném ki. Sokáig észre sem vettem, hogy milyen sok van belőlük a belvárosban, pedig elég felmenni a Káptalandombra, és máris el lehet tévedni bennük, de a Széchenyi tér és a Dunakapu tér közötti sikátorok is alkalmasak a bolyongásra.

Győr látnivalók Győr látnivalók Győr látnivalók Győr látnivalók Győr látnivalók Győr látnivalók

Ha már Káptalandomb, megmásztuk a Püspökvárat. Úgy tűnt, mintha ezer csigalépcső vezetne fel a toronyba, fentről pedig állati kicsinek tűnt a város, mintha minden legfeljebb ötpercnyi sétára lenne mindentől.

Győr látnivalók Győr látnivalók Győr látnivalók

A barokk szexi!

Egyre inkább úgy érzem, hogy legszívesebben a belvárosban laknék, egyrészt a nyüzsi miatt, másrészt meg hát ezek a házak… kívülről olyan otthonosnak tűnnek, királykisasszonynak érezném magam egy ilyen ódon épületben. Ráadásul bármikor leugorhatnék egy ristrettóra a kedvenc kávézómba, vagy egy reggelire a Jambe vagy a Csücsökbe.

Győr látnivalók Győr látnivalók Győr látnivalók Győr látnivalók Győr látnivalók Győr látnivalók Győr látnivalók Győr látnivalók
Győr látnivalók

Azért mutatnám a fagyikát meg a jegeskávét is, nehogy már pont ők maradjanak ki. A gasztroszekciónak, illetve a kedvenc evő-ivóhelyeimnek majd kanyarítok egy külön bejegyzést.

Győr látnivalók Győr látnivalók

Nem-győriek, ti jártatok már felénk? Mennyire tetszett, mi tetszett leginkább?
Ez után a hangulatposzt után szívesen folytatnám ezt a sorozatot, kaják jöhetnek, vagy mire lennétek leginkább kíváncsiak?

12 hozzászólás a következő bejegyzésen: “Egy délután Győrben – #nyaraljotthon

 1. Hű, de klassz és hangulatos lett ez a bejegyzés! A gasztro szekció különösen izgalmasnak ígérkezik. :) Én nagyon rég jártam Győrben, pedig a nagynénémék szentivániak. :) Tervezem különben, hogy egyszer leruccanok hozzájuk és kicsit felfedezem újra a belvárost. Ez a bejegyzés most még jobban meghozta hozzá a kedvem!

  Nekünk belföldi kiruccanás most Sopronban lesz, azt is alig várom. :)

  1. De jó, Sopron is jól hangzik, én meg ott nem voltam ezer éve, pedig ha jól emlékszem, nagyon hangulatos a belvárosa! Jó utat nektek, meg ha jól hallottam Nitától, neked egy nagyobb út is kinéz mostanában. :)

   1. Én még sosem voltam Sopronban, csak hallottam, hogy milyen szép és klassz a város, úgyhogy nagyon-nagyon kíváncsi vagyok! Lehet, majd írok egy belföldi élménybeszámolót is róla. :)
    Köszönjük! :) Bizony, most elég sokat fogunk ide-oda utazni, de majd mindegyikről igyekszem írni a blogra is, hogy lássátok, merre járok/vagyok éppen. :)

 2. Mindenféle poszt jöhet :) .
  Bármit szívesen olvasok róla, mert mindig a szívem csücske marad Győr, mint ex-lakó. Imádtam, és mindig úgy gondolok rá, hogy az egyik legjobb döntés volt az eddigi életemben, hogy odamentem egyetemre. Emlékszem nem is voltam nyílt napon, sőt Győrben sem előtte, csak láttam egy képet és én ott eldöntöttem, hogy nekem oda kell menni. Bár azóta sok minden változott és akárhányszor visszamegyek, mindig annyi új van, hogy csak ámulok. De jó értelemben változik, (igaz az egyetem környéke nagy szívfájdalom, mert pont a kis nyugalom sziget feeling tűnt el, ami miatt beleszerettem), de az viszont tök jó, hogy sok jó kis reggeliző, kávézó lett. És mindig az az első gondolatom, hogy olyan kis csinos :). Legutóbb láttam, hogy a barber shopok ott is szaporodnak :D .
  Régen egyébként pont ez hiányzott belőle nekem, ezek a kis helyek.

  #nyaraljotthon jegyében: én imádok Pesten felfedezni, élvezem, ha egy hétvégi reggel valami kellemes helyen indítunk, plusz minden reggelemet ugyanott indítom. Ettől valahogy barátságosabb lesz a nagyváros, lesz benne valami személyes. De amúgy is elég sokat barangolunk, a kutyás életünk óta meg még többet. Bár tény, hogy már nem bírom tartani az iramot, annyi új hely nyílik, lassan minden héten, és mire eljutok egybe, lesz 5 másik, ami felkerül a listámra :D.

  1. Most visszagondolva csodálkoztam is, hogy Pest megyeiként hogyhogy Győrt választottad, de a lényeg, hogy jól döntöttél! :) Szerintem a győri pezsgés pont ideális, a kis ambivertált lelkemnek legalábbis mindenképp, ha akarom, nyugis, ha akarom, nyüzsgős. Régen én is állatira hiányoltam a jó kávézókat, meg az olyan helyeket, ahol csak úgy be lehet kapni valami pár falatot, de most már – a város méreteihez képest – rengeteg ilyen van, most azt várom, hogy a belvároson kívül is elszaporodjanak a jó éttermek, beülős helyek.

   Az nagyon jó érzés, amikor az embernek van 1-2 törzshelye, ahol megismerik, ahol rendszeresen ugyanazokat az embereket látja viszont, igazán otthonos érzés ez. :) Néha, amikor Budapesten járok, én is nézek nagyokat, hogy mennyi tök jó hely van, ezzel a tempóval tényleg nem lehet lépést tartani!

 3. Úgy számoltam, hogy 6-szor voltam az utóbbi pár év alatt Győrben és nagyon szívesen olvasnék még hasonló bejegyzéseket tőled. Nem győriként szerintem nagyon szép városban élsz, ami tele van szórakozási lehetőséggel és jobbnál jobb gasztroélményekkel!
  Remélem nemsokára együtt is tesztelünk pár helyet és a kilátóba is felmehetnénk! O.O

  1. Oké, felmászunk a vár tetejére is, de készülj, nem egyszerű menet (vagy lehet, h én vagyok nagyon edzetlen :D).

 4. Szuper kepeid vannak Kata! Koszonom az irast is. Erzem,amit erzel ,hisz gyori vagyok en is. A Csücsök es a Jam az en kedvenc helyeim is. Varom a gasztro javaslataidat is.

  1. Köszi, örülök, hogy tetszett! :) Éttermekben egyébként szerintem nem valami erős Győr, inkább a kisebb beülős helyek, cukrászdák, kávézók, amik igazán jók. Ha nagyobb vacsoráról van szó, kb mindig ugyanaz a 3-4 hely játszik, jó lenne valami más, különlegesebb ezeken kívül.

 5. Nekem örök kedvenc marad Győr, picit sajnálom, hogy annak idején nem költöztem oda, most együtt reggelizhetnénk a Csücsökben. :)
  Remélem a nyáron összehozzuk a kiruccanást, ez az a város, ahova évente egyszer el kell jussak!

  1. Kíváncsi lennék, mennyire szeretnéd. :) Azért elég nyugis tud lenni időnként, de most már kicsit kezd felpörögni. :) Bulizási lehetőség még mindig elég kevés van, szerencsére amikor tini voltam, akadt 1-2 jó hely.

   Mindenképp összehozzuk, nagyon szívesen körbeviszlek titeket másfelé is. :)

Hozzászólás