Salzkammergut útinapló III. – Bad Ischl és Hallstatt

bad ischl és hallstatt

Az utolsó nap reggelén szomorúan állapítottam meg, hogy 1. szünet nélkül esik az eső, 2. ez az utolsó nap. Még nem voltunk biztosak az aznapi programban, de azért abban elég sokan egyetértettünk, hogy Hallstattot jó lenne nem kihagyni. Végül megállapodtunk abban, hogy elindulunk Hallstatt felé, útközben pedig beugrunk Bad Ischl-be, ami szintén egy cuki kisváros, kivételesen nem tóval, hanem folyóval. Meg egy jóféle cukrászdával.

BAD ISCHL

Amíg itt voltunk, esett az eső, de így is nagyon bájosnak találtam ezt a várost, elhesszelgetnék itt pár napot nagyon szívesen. Gyorsan bemenekültünk a híres Zauner cukrászdába, már bánom, hogy nem fényképeztem le a kínálatot, mert rendkívül impozáns volt. Megszámlálhatatlan típusú sütemény, az persze nem esett le, hogy ISCHLert kéne enni, úgyhogy cukorsokkba vágtam magam egy párizsi csúccsal, de belekóstoltam egy fergetegesen finom epres krémesbe meg egy marhahúsos-gyöngyhagymás szendvicsbe.

Zauner cukrászda párizsi csúcs Zanuer szendvics Zauner

Zauner epres krémes

Ahogy kijöttünk, picit tisztult az ég, úgyhogy diszkrét sétát tettünk a belvárosban, majd a cukorsokkot lefojtottuk egy sajtburgerrel. Visszajönnék ide szebb napokon is, élmény lehet a kedves kis utcák teraszain ücsörögni vagy a folyóparton sétálni. És persze végigkóstolnám a cukrászda teljes kínálatát.

 Bad Ischl, Ausztria Bad Ischl, Ausztria Bad Ischl, Ausztria Bad Ischl, Ausztria Bad Ischl, Ausztria Bad Ischl, Ausztria

Ezután pedig kilőttünk Hallstatt felé, drukkoltunk, hogy megússzuk az esőt, majd miután fél órán keresztül próbáltunk leparkolni (sikerült), nekivágtunk ennek a fantasztikus mesevárosnak.

HALLSTATT

És akkor a lényeg, ami nem véletlenül a lényeg! Hallstatt minden négyzetcentimétere gyönyörű, és a város hihetetlenül intenzív hangulatot áraszt – még az utcákat ellepő turisták hatalmas mennyisége ellenére is. Nem tudom, hogy egy ténylegesen nyári napon (tehát nem 15 fokban) többen vannak-e itt, de ezen a hűvös vasárnapon is hemzsegtek az idelátogatók, valójában abban is erősen kételkedem, hogy bárki is lakik ebben a városban. Szerencsére nem éreztem zsúfoltnak az utcákat, nem kellett folyton másokat kerülgetni, pedig Hallstatt igazán aprócska. Igaz, még így sem sikerült felfedeznünk az egészet.

Hallstatt, Ausztria Hallstatt, Ausztria Hallstatt felvonó Hallstatti tó és hegyek

A Wolfgangsee partján is elég durva hegyek tornyosultak, de ezek itt még sokkal monumentálisabbak. Jobbkor nem is jöhettünk volna, a felhők még izgalmasabbá tették a látványt. Nekem ez a környék nem igazán egy nyári célpont, nézzétek mennyire jól áll neki a borult ég meg a hűvös levegő! A házikók pedig olyan melegséget árasztanak, hogy már el is képzeltem magam, amint egy késő őszi délutánon az utcákon kóborlok, és a lámpafénytől világító ablakokat nézegetem.

Hallstatt alpesi házak Hallstatt faházak Hallstatt faház Hallstatt ház Hallstatt házak Hallstatt főtér

Tényleg muszáj lesz visszajönni ide valamikor, akár Hallstattba, akár a környékre. Rengeteg a hegy meg a tó, millió helyre fel lehet mászni/libegőzni/siklózni, a látvánnyal meg nem lehet betelni. Mindenhol isteni ételeket ettünk és csupa kedves emberrel találkoztunk, hiába gondolkoztam, semmi negatívumot nem tudok felhozni Felső-Ausztria ellen. Nagyon sajnáltam, hogy haza kell menni.

Hallstatti tó Hallstatt felülről Hallstatt hattyúk Hallstatt tó Hallstatt terasz Hallstatt hegyek

Mindenki éhes volt már, úgyhogy hazafelé ráböktünk egy étteremre, és mint kiderült, sikerült belenyúlni a jóba, Obertraun, a Hallstattal szembeni város mellett találtunk rá erre a helyre. A rókagombaleves mennyei.

Szeretem az ilyen erőlködésmentesen szép helyeket. Hiába a népszerűség meg a turisták, mégsem éreztem azt Hallstattban, hogy egy kirakat az egész. Lehet, hogy a természet közvetlen közelsége is hozzájárul ahhoz, hogy ilyen otthonosan érzi magát itt az ember (Sankt Wolfgangról is elmondható ugyanez, sőt, az még sokkal nyugisabb – meg olcsóbb is). Én magam lepődtem meg a legjobban, hogy ennyire beleszerettem Ausztria egy kis szegletébe, és ha eddig azon gondolkoztál, hogy érdemes-e ellátogatni ide, remélem, meg tudtalak győzni arról, hogy igen.

Zauner cukrászda, Bad Ischl
Bad Ischl a térképen
Hallstatt a térképen

Az előző részek:

Salzkammergut útinapló I. – St. Wolfgang, Wolfgangsee
Salzkammergut útinapló II. – Salzburg, Hallein, Liechtenstein-szurdok

4 hozzászólás a következő bejegyzésen: “Salzkammergut útinapló III. – Bad Ischl és Hallstatt

 1. Én kétszer jártam Hallstattban, egyszer hasonlóan hideg és nyálkás időben (csak akkor nem volt ennyi gyönyörű felhő, ezek valami csodálatosak), másodszor pedig ragyogó napsütésben és 30 fokban. Talán a hűvös idő egy árnyalattal jobban áll a városnak. :) Bad Ischl-ben egy Sissi-kastélyban is jártunk, az is nagyon szép volt. Hjajj, nagyon jó volt ezt olvasni, most megint az osztrák Alpokba vágyom, pedig pont most terveltem ki magamnak egy skandináv körutat! :D

  1. Nyugi, én pont most néztem meg a balatonos posztodban belinkelt Krakkó-beszámolót, és annyira megjött hozzá a kedvem… Kéne végtelen pénz és idő. :)
   A felhők valóban dobtak egyet a hely hangulatán, igazából végig ilyen időnk volt, és egyáltalán nem bántam. :)

   1. Mondjuk Krakkó pont szerencsés úticél, nyár közepén, abszolút főszezonban is hihetetlen olcsó szállást találtunk, jó esetben egy buszjegy megvan max. 6000 forintból egy útra, a kaja is jó áron van… ;)

    1. Jaja, tudom, csodás, hogy aránylag kevés pénzért lehet jókat enni meg inni, ráadásul van ott egy étterem, amit imádtam, amikor 1x kb 8 éve ott voltam, de tavaly volt a pasim Krakkóban, és még megvolt, és ő is nagyon jót evett. Esküszöm már csak azért is visszamennék. :) A köv. két utazásunk már leszervezve, de valamikor útba kéne ejteni Krakkót is. :)

Hozzászólás