Amszterdam és a tenger

Mert nehogy már mindig Olaszországba menjünk. Ha rajtam múlna, szerintem állandóan Itália lenne a program, de szerencsére másnak is van beleszólása a kérdésbe, így legalább többet látok a világból. Kíváncsi voltam Amszterdamra, erre a csatornákkal összekuszált városra, bár sejtettem, hogy nem fogok beleszeretni. Hollandia túl normális az én ízlésemnek. Ettől függetlenül kellemes napokat töltöttünk itt.

Amsztedam

Nem tudom semmire azt mondani, hogy nem tetszett – leszámítva persze a csípős szelet, ami még májusban is megfagyasztja az ember csontjait -, viszont tényleg nem lett szerelem ez a város. Minden szép és rendezett, jófejek, kedvesek és normálisak az emberek, alapvetően oldott a hangulat, mégis… ahogy írtam: túl normális.

Ám finomak a sörök (nem feltétlenül a hollandok) és a halas street food kreálmányokat is imádtam, legyen az a nyers heringes-uborkás-hagymás szendvics vagy a tengerparton elfogyasztott sült halacska darabok. Plusz jó későn sötétedik, és emiatt megfordult a fejemben a kérdés, hogy Magyarország miért nem csatlakozott inkább a következő időzónához.

Lenyűgöző még az a könnyedség, ahogy a lakásokat, vagy akár egy-egy kávézót, üzletet berendeznek. Nincs két egyforma kirakat meg terasz, a lakásbelsők meg aztán végképp fantasztikusak! Valóban nincs függöny az ablakok jelentős részén, szóval belátni ezekbe a félig-meddig kirakatszobákba, én meg ugye be is nézek, hiszen nekem ez igazi egzotikum, itthon is folyton az ablakokat pásztázom, hülye perverzió, tudom.

Amszterdam Amszterdam Amszterdam heringes

Mint mindenhol, itt is azok a részek tetszettek jobban, ahol kevés turista járkált. A belváros mondjuk elég nagy, de az idelátogatók nagy része úgyis a vöröslámpás negyed köré összpontosul. Azért is szeretek kicsit a perifériák körül mozogni, mert ilyenkor láthatom, hogy hogyan zajlik a helyiek élete. Milyen üdítő látvány például vasárnap délelőtt pezsgőspoharat szorongató embereket látni az utcán! Aztán ott vannak a lakóhajók, és ezeket látva egyből elképzeltem, milyen lehet egy ilyenen az élet. Erről jut eszembe A patikus háza című amszterdami krimi, olvassátok el, nagyon klassz könyv!
A bicikliket meg gondolom nem nagyon kell ecsetelnem, szuper, hogy Amszterdam egy olyan hely a világban, ahol a biciklista nem a közlekedési hierarchia legalján, hanem épp hogy a csúcsán helyezkedik el. És a csengők, hát azok fergetegesek.

Amszterdam Amszterdam Amszterdam SAM_0270 Amsztedam Amsztedam

Ha már ilyen közel voltunk a tengerhez, elvonatoztunk Zandvoort aan Zee-be is. Van valami különleges bája azoknak a tengerparti városoknak, amelyeket nem strandfürdőzésre predesztináltak. Itt a hangulatot több dolog is megalapozza: egyrészt a dűnék. Van még valaki rajtam kívül, aki odavan a dűnékért? Oké, biztos, menjünk tovább. A tengerparti kabinok! Ez mekkora csodálatosság, jézus! A csípősszeles pünkösd hétfőn elég nagy élet volt bennük, a teraszokon emberek beszélgettek, mellesleg a tengerparton meg mezítláb szaladgáltak a gyerekek, miközben én kabát+pulcsi+sál+zárt cipő kombóban szétfagytam a masszív tengeri széltől. A tengerparton találtunk egy lakókocsi-büfét, szebbnél szebb halas gyorsételekkel, az alábbi sült haldarabkás, krumplisalátás egyveleg baromira meggyőző volt. Illetve később szereztünk egy rákos szendvicset is.

Zandvoort aan Zee Zandvoort aan Zee Zandvoort aan Zee Zandvoort aan Zee Zandvoort aan Zee Zandvoort aan Zee Zandvoort aan Zee Zandvoort aan Zee

Amúgy valami cuki holland kisvárosban még szívesen körülnéznék, ahol kevesebb a turista, meg kicsit koncentráltabb a belváros. Ez az amszterdami csatornás miliő nagyon tetszik nekem, de egy idő után teljesen összefolytak az utcák, nem akarom azt mondani, hogy egyforma mind, mert tényleg minden irányban más-más hangulat uralkodik, de nehezen beazonosíthatóak az egyes pontok. Illetve Google Maps vagy hasonló navigáció nélkül ne nagyon induljatok el! :)

Amszterdam

Hozzászólás