7 dolog, amit szerettem Portóban

Porto top 10

Nem Porto lesz az a város, amelyre visszagondolva majd a távolba réved a tekintetem, és az emlékektől libabőrössé válik a karom, aztán arra gondolok, hogy hú de jó lenne ide visszatérni. Ez persze nem azt jelenti, hogy az út alatt ne botlottam volna olyan helyi sajátosságokba, amikre mindig szívesen fogok emlékezni. Ebben a bejegyzésben ennek a néhány, szívemnek kedves dolognak állítok emléket.

Porto tonico

Hát bocsi, de egy szeszesital volt az, ami először megfogott ebben a városban. Este érkeztünk, egy kis pihi után már indultunk is vacsorázni, én meg kiszúrtam ezt a löttyöt az étlapon, és amíg az asztalra vártunk, lehörpintettem egy pohárral a folyóparti szürkületben.

Porto tonico

Hidak

A hidak jók. Imádom a hidakat. Porto pedig tele van velük, ráadásul extra monumentálisak, elképesztő látványt nyújtanak! Annyi időnk meg energiánk nem volt, hogy az összeset megnézzük közelebbről, így a Dom Luís maradt a kedvenc, tök jó a tetejéről nézelődni.

Porto Dom Luis híd

Chill

Hiába hemzseg Porto a turistáktól, ez egy végtelenül nyugodt város. Senki nem siet. Emlékszem, amikor az első étteremben megkérdeztem a pincérnőt, hogy mikor lesz szabad asztal, ő olyan sokáig gondolkozott a válaszon, hogy azt hittem, ott fogjuk nézni egymást addig, amíg le nem bukik a nap. Nem nagyon láttam ideges embereket, és elég könnyű beleszokni ebbe a nyugalomba.
Amúgy – ha már éttermek -, roppant meglepő volt, hogy bárhol ettünk, 2-3x visszajöttek megkérdezni, hogy mit választottunk. Adott egy reggeli menü, mondjuk a lánynak, hogy ezt kérjük 2x, és konkrétan háromszor jött vissza, hogy akkor ezt kérjük-e, és vázolta, hogy mit tartalmaz. Ha ti is tapasztaltatok ilyet Portugáliában, írjátok meg. :)

Porto macska

Vitória városrész

Tény, hogy a Ribeira sokkal impozánsabb, mégis ezerszer otthonosabban éreztem magam a Vitória negyedben. Cuki terek, barátságos sütizők, érdekes üzletek,  autentikus hangulat. Nem utolsó szempont, hogy az árak is lényegesen alacsonyabbak errefelé, mint a folyóparti éttermekben, bárokban.

Porto Vitória

Bolhão Market

Ha szereted a piacokat, ezt ki ne hagyd! Már maga az épület is nagyon érdekes, hát még a kismillióféle gyümölcs meg zöldség, halak, péniszalakú kenyerek! :D Minden alkalommal, amikor egy külföldi piacon sétálgatok, arra gondolok, mennyire egyszerű lenne vegánnak lenni ilyen felhozatal mellett.

Porto piac Mercato Bolhao

Tengerillat a folyóparton

Mivel az óceán csupán egy köpésre van, így a Douro folyó partján is tökéletesen érezni a tengerillatot és sirályok röpködnek a levegőben. Szerintem nincs olyan illat, amit jobban szeretnék a sós levegőéénél, úgyhogy ez egy hatalmas pluszpont!

porto portugal

Haszontalan erkélyek

Nem mondom, hogy minden vágyam egy ilyen erkély, viszont annyira jól néznek ki! Két kisszék talán épp elfér rajtuk, de csak úgy, hogy a két ember, aki le akar ülni, két különböző ajtón megy ki az erkélyre. A csempés házfalakkal együtt csini összképet adnak, az meg kit érdekel, hogy funkcionális értelemben semmi hasznuk nincs.

porto látnivalók

Ti jártatok már itt? Mit szerettetek a legjobban Portóban?

Hozzászólás