A 10 kedvenc élményem a pugliai utazás során

Pugliai utazás

A pugliai utazás élménybeszámolóinak lezárásaként egy teljesen szubjektív listát hoztam nektek a kedvenc pugliai élményeimről (kiegészítve Materával). Ebből nem feltétlenül fogtok többet megtudni a tartományról, a városokról, az olaszokról. A bejegyzés célja nem az ismeretterjesztés, inkább szeretném valahol megőrizni a legjobb pillanatokat, azokat is, amelyekről nem készült fotó, vagy nem kerültek bele az előző bejegyzésekbe.

Disclaimer: tisztában vagyok azzal, hogy csak a felszínt kapargattam ezzel a néhány nappal itt délen, de azt tudom, hogy hova mennék vissza, mit szeretnék jobban megismerni, és mi az, ami a továbbiakban egyáltalán nem érdekel. Ha bárkiben felmerülne a kérdés, hogy miért mentünk egy ennyire klassz régióba ennyire kevés időre, elárulom, hogy fogalmam sincs, mit gondoltam. Borzasztó szívesen maradtam volna még, rég fájt ennyire hazajönni valahonnan, viszont ezalatt a pár nap alatt is elég sok helyre eljutottunk, és nem éreztem azt, hogy tornádóként söpörtem volna végig Puglián.

És amúgy mit szerettem Pugliában?

Úgy örülök, hogy ahogy egyre több helyre eljutok Olaszországon belül, egyre több arcát ismerem meg ennek az országnak. Ha olvastok már egy ideje, akkor tudjátok, hogy Olaszország a szívem csücske, a kedvenc helyem Európában, és egyformán tudok lelkesedni a kaotikus Nápolyért, a valamivel rendezettebb Velencéért vagy a valahol középúton elhelyezkedő Toszkánáért. Ez a pugliai utazás pedig megint egy teljesen új tapasztalás volt: déli tartomány, mégis nélkülözi azokat a sztereotípiákat, amelyekkel a dél-olasz vidékeket szokás felruházni.

Puglia tenger

Csendesebb, nyugodtabb vidék ez, mint Campania vagy Szicília, sőt, talán még Toszkánát is lekörözi ebből a szempontból. Bár úgy érezhetjük, hogy a világ végén van (és amikor ott álltam Santa Maria di Leucában, egy kicsit tényleg ezt éreztem), abszolút naprakész és friss, közben pedig őrzi a hagyományokat. Ez egyébként nem csak Pugliára, hanem a basilicatai Materára is vonatkozik. Tisztaság van, gyönyörűek a tengerpartok, kedvesek az emberek (a nyelvtudásról keveset tudok elmondani, nem próbálkoztam az angollal), sok kísérletező, trendi kávézót, éttermet, szállást láttunk, és ami meglepő lehet még: egészen normális a közlekedési kultúra.

Pugliai utazás

Annak, aki még nem járt Olaszországban, lehet, hogy Pugliát ajánlanám elsőre, mert itt minden adott egy tökéletes utazáshoz, és a kevésbé könnyen alkalmazkodó utazó nem fog akkora kultúrsokkot kapni, mint ha Nápoly sűrűjében kellene elugrálnia a száguldozó motorinók elől, és a főszezonon kívül nincs akkora tömeg, úgyhogy tényleg fel lehet fedezni a vidék igazi arcát.

A 10 kedvenc élményem

+ Otranto és Leuca között vezetni a sziklás tengerparton, miközben a kedvenc olasz számomat, a Gli Occhi della Lunát dobja a Spotify.

Puglia vezetés

+ Nutellafagyit enni valódi Nutellából.

+ Megpillantani az erkélyünkről a szemben fekvő Materát és a dombokat.

Puglia Matera szállás kilátás

+ Sokat beszélni olaszul, akár telefonon is, mindenféle szívbaj nélkül.

+ A Garibaldi téren spritzezni Monopoliban, miközben a háttérben valahol szól a Riccione.

Monopoli

+ Kőkerítéssel határolt olajfaligetek között hajtani cél nélkül, és örülni, amikor megpillantok egy-egy trullót.

+ Macskákkal barátkozni bárhol.

Matera cica

+ Torre dell’Orso csodálatosan puha homokján sétálni, miközben a tenger nyaldossa a bokámat (közhelyhegyek, de nem érdekel)

+ Lecsapni egy piadineriára Leccében; sorszámmal a kézben várni, amíg elkészül a kaja, hát az sok emléket visszahoz. :)

Lecce piadna

+ A materai erkélyünkön chillezni este egy sörrel, szemben a kivilágított várossal.

A kedvenc városok

Matera

A pugliai utazásunk fénypontja épp egy olyan város, ami nem is Pugliában fekszik. Az, hogy Matera Basilicatához tartozik, nem mindig volt így, és különben is, az utazásunk szerves része volt ennek a városnak a bejárása. Mélyen beágyazta magát a szívembe, elképesztően monumentális, de közben meg tud hétköznapi is lenni. Szeretem az ilyen kombinációkat.

Matera Basilicata

Ostuni

A Hűvös Város, ahol csupa fehérek a házak és hideg szél borzolta a kaktuszos pólómból meg csíkos sortomból kilógó végtagjaimat. Imádom a fehér falak és a zöld, leveles növények párosítását, és itt bőven találni ilyet. Meg amúgy is, minden sarkon vár valami meglepetés, valami szokatlan, valami szép.

Ostuni Puglia

Monopoli

Monopoli szerelem volt első látásra, aztán visszagondolva már úgy vagyok vele, hogy szuper hely, de inkább csak egy rövidebb fellángolás volt – a többi helyhez viszonyítva. Kiindulópontnak teljesen ideális volt, szerettem itt lakni két napig. És ez a kilátás is egészen elviselhető volt a szobánkból:

monopoli

Polignano a Mare

Nem tudok mást írni róla, mint hogy valóban hihetetlenül gyönyörű, a sziklákon álló házak és a valótlanul türkizkék színű tenger örökre belém égett, ahogy az apró kis óváros is. Szezonon kívül egy álom lehet eltölteni itt egy pár napot, viszont szeptemberben még elég sok látogató volt.

Polignano a Mare viadukt

Gallipoli

Valószínű a legszürkébb napon is napfényesnek tűnhet ez a város, tele van meleg színekkel, és igazán bensőséges hangulatot sugároz. Igazi dél-olasz atmoszféra a tengerrel, a sárga különböző árnyalataival és a klasszikus felépítésével.

Pugliai utazás

Az előző részek tartalmából:

Matera, az új kedvenc olasz városom
Pugliai városok – mini roadtrip Dél-Olaszországban I. rész
Pugliai városok – roadtrip a csizma sarkában – II. rész
Pugliai városok – Végre Polignano a Mare! – III. rész

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a Travel Journalt a Facebookon, ahol mindig értesülhetsz az újabb posztokról; további képekért pedig látogass el az Instagramomra!

3 hozzászólás a következő bejegyzésen: “A 10 kedvenc élményem a pugliai utazás során

  1. Hú, Kata, azonnal indulnék is mindegyik helyre és mindent kipróbálnék, ami neked szép emlékeket eredményezett. El kellene menni ide tavasszal, akkor talán még nyugisabb lehet :)

    1. Aha, kora tavasszal biztos nagyon nyugis, egyébként most szeptemberben is csak a kiemelten népszerű helyeken volt kisebb tömeg, de így is teljesen elviselhető. :)

  2. Szia, legkozelebb latogass el hozzank, Torre Canne-ba (Villa Pia), vagy Torre Santa Susanna-ba (B&B L’ambasciatore). Szeretettel varunk! Tovabbi jo kirandulasokat!

Hozzászólás