Miért pont Tel-Aviv? Hát mert van humusz!

Tel Aviv látnivalól Izrael

Sokan kérdezték, hogy “és miért pont Tel-Aviv?“, azt meg még többen, hogy “de az nem valami biztonságos, nem?“. A második kérdésben nem szeretnék állást foglalni, legfeljebb annyit mondanék, hogy semmi rossz tapasztalatom nem volt Izraellel, de nem akarok 4 nap alapján komoly következtetéseket levonni. A “miért pont” kérdésre pedig az a válaszom, hogy néhány éve került a radaromra Tel-Aviv a híresen jó kajáival, a sok napsütéses órával, tengerrel, de túl sokat nem tudtam róla. Azt hiszem, főleg a humusz vonzott, bármennyire közhelyes is. Amúgy a kaja tényleg mennyei, de ne csak emiatt utazzatok Izraelbe.

És vannak Tel-Avivban látnivalók?

Kérdezte a transzferes pasi hazafelé a reptérről. Érik bennem egy poszt arról, hogy “mi is az a látnivaló?”, de nem most fejtem ki erről az álláspontom, úgyhogy: igen, vannak látnivalók! Persze, biztos vannak zsinagógák, múzeumok, ilyesmik, de ha ezek ugyanúgy nem hatnak meg, ahogy engem sem, akkor is ki fog tekeredni a nyakad a látványtól. Ahogy a karibi ültetvényekre illő palota mellett egy lepukkant betonházat látsz, majd egy hófehér, bauhaus stílusú épületet, közben figyeled az embereket, mert az is egy külön izgalom. Nézed a kajákat a piacon, sétálgatsz Jaffa óvárosában, ahol úgy érzed magad, mintha most szálltál volna le a repülőszőnyegedről. Végigjárod a kikötőt, bepillantasz a rögtönzött galériákba, amiket a használaton kívüli kikötői épületekben hoztak létre.

Amíg elkészül a frissen préselt gránátalmaleved, megcsodálod a hatalmas gyümölcsöket, a gránátalmákat, amelyek akkorák, mint a fejed, és az epreket, amik akkorák, mint egy aldis gránátalma. Nézd, ott egy cica! Ott meg egy másik. Nyugi, a következő sarkon is lesz vagy öt.

Tel Aviv látnivalók gránátalma Tel Aviv látnivalók cicák Tel Aviv látnivalók tengerpart Tel Aviv látnivalók Tel Aviv látnivalók felhőkarcoló

Minden kerület teljesen más. Nem is tudom, mi melyikben laktunk pontosan, de minden mintha csak pár lépésre lett volna tőle. Sokkal kisebb léptékű város, mint amire számítottam; otthonosabb, barátságosabb, pedig közben baromi nagy. De nem éreztem zsúfoltnak, sem túlságosan lármásnak, olyan kiegyensúlyozott és eszméletlenül jó hangulatú város!

Menjünk le a Holt-tengerhez!

Aha, csakhogy kizárólag pénteken vagy szombaton tudtuk beiktatni ezt az utat, viszont nem voltam hajlandó lemondani erről a vágyamról, így sok-sok logisztika meg tervezés után arra lyukadtam, hogy mivel:

– péntek délután már nem járnak a buszok, így azzal nem tudnánk visszajönni,
– szombaton semmi sem jár, hagyjuk is,
– a belvárosi autókölcsönzők szintén bezárnak péntek egykor,

ezért szombat reggel kitaxizunk a reptérre a bérelt kocsiért (a reptéri kölcsönzők 0-24 nyitva vannak), és másnap, amikor repülünk haza, oda visszük vissza. Autóbérlésről majd a poszt végén még írok.

Kis kitérővel Jeruzsálem felé (kilométerkorlátos bérlésnél pont jól jön az ilyen – szóval duplán ellenőrizzétek a navigáció által felkínált útvonalat), elindultunk Ein Bokekbe, át a sivatagon. Kb kétórás út volt – kitérő nélkül -, az utak szuper minőségűek, és a sivatagi szerpentinen különösen élmény vezetni, mondjuk nem visszafelé, amikor emelkedik az út, és nem egy olyan autóval, ami százon már búg mint az állat. A legjobb, hogy a sivatagban egy idő után folyamatosan jelzik, hogy hány méteren jársz a tengerszinthez képest, jelzik a tengerszintet is, ahol szépen elnézel balra, és meglátod a mélységben a Holt-tengert. Elég hidegrázós pillanat.

Holt tenger

Ein Bokekben meg van egy szabadstrand, teljesen korrekt, tiszta, és így januárban tömegnyomor sem volt, ellenben kb. 27 fokos levegő és 22-23 fokos víz igen. A város amúgy összvissz néhány hatalmas szállodából, meg kávézókból és egy bevásárlóközpontból áll, nem valami hangulatos, nekem eszembe nem jutna ide jönni nyaralni, főleg, hogy a tengerben fürdés sem feltétlenül az az élmény, amit ilyen sótartalom mellett tíz percnél tovább viselnék. Érdekes volt látni egyébként ezt a helyet, a tavat a sivatag közepén, aminek a vize olajként tapad a bőrödre, és aminek a tetején úgy viselkedsz, mint egy gumimatrac.

Holt tenger Holt tenger

 

Amiért imádtam Tel-Avivot

Változatos és izgalmas – erről fentebb írtam, de leírom újra, mert ez az egyik legmaradandóbb: lehetetlen unatkozni, nem tudsz olyan környékre tévedni, ahol ne érnének új impulzusok. Minden kerületnek más arca van, közben ott a tenger is, ott van Jaffa, és ez csak egy város!

Tel Aviv látnivalók

MINDEN finom! – Nem ettem semmit, ami ne ízlett volna, isteniek az íz- és alapanyag-kombinációk, persze ez ízlés kérdése, a fiúmat pl. ki lehetett kergetni a világból a tabulés cuccokkal (mindeközben én örömmel belefulladnék egy lavórnyiba). Bárhol ettünk, úgy éreztem, minden kifogástalan minőségű, és nekem tényleg nagyon bejön a helyi konyha a sok tahinivel, humusszal, friss zöldségekkel.

Elég jó eséllyel ki lehet fogni csodás, késő tavaszi napokat januárban. El nem tudom mondani, mekkora felüdülés volt kiszakadni a hideg nyálkából, és rohadtul tökéletes 23 fokban létezni pár napig.

Tel aviv január

Tiszta és illatos – A tengerpartok és a város is rendezett, tiszta, és mindenhol annyira jó illat van, kellemes, visszafogott fűszerillat lebeg az utcákon, és esküszöm, az embereknek is hihetetlenül jó szaguk van, valahogy a parfümválasztásuk sokkal átgondoltabbnak tűnik.

Tel aviv piac

Ami innen nézve furcsa lehet

Tel-Aviv rohadt drága. Nem olyan nyugat-európaiasan, inkább skandináv módon. És nem a turistalehúzás megy, hanem tényleg magas áron kapható minden, boltban, étteremben, kocsmában, mindenhol. Ha nagyon nem fér bele, hogy költekezz, akkor a street foodra menj rá, egyél a piac körül, utcai árusoknál, itt is mennyei a kaja.

Sábát – Ami péntek délután kezdődik, és a nyitvatartások szempontjából általában vasárnap délelőttig tart. Figyelni kell arra, hogy a tömegközlekedés is szünetel ilyenkor, illetve ha kocsit bérelnétek, a repülőtéri irodák lesznek csak nyitva. Tel-Avivban azért messze nem áll meg az élet ilyenkor, rengeteg étterem és bolt nyitva tart, de ezeket a Google Mapsen úgyis tudjátok csekkolni.

Ortodox zsidók a repülőn – Odafelé csak felkeltek (és felöltöztek) imádkozni, hazafelé, indulás előtt viszont a stewardessek imádkoztak inkább, hogy indulhassunk végre. Elég sok ortodox volt a gépen, és nem voltak hajlandóak leülni, emiatt fél órás késéssel indultunk.

Elvarázsolt emberek – Azt vettem észre az itt töltött pár nap során, hogy az emberek az utcán nem nagyon törődnek a többiekkel, vagy hogy úgy egyáltalán mi történik körülöttük. Hogy útban vannak, vagy hogy levernek valamit az asztalról a kávézóban. Bizonyos fokig ez még nem idegesítő, de közben szemmel láthatóan őket is nagyon zavarja, amikor a másik ember van útban: az autósok valamiért kissé frusztráltak, a zebráról is ledudálják gyalogost.

Tel Aviv látnivalók Neve Tzedek

Hasznos infók

Eljutás Tel-Avivba

Mi a Wizzairrel repültünk Bécsből Tel-Avivba. Útlevél szükséges, vízum nem, azt a megérkezést követően, az útlevél-ellenőrzésnél adnak, jól meg kell őrizni, amíg az országban tartózkodsz, hazafelé is kelleni fog a reptéren, plusz autóbérléskor is kérték. Legyen nálad, vigyázz rá. A belépéskor és a kilépéskor is számíthatsz kérdésekre, fura kérdésekre is. Hallottam beszámolókat hosszabb kihallgatásokról, nálunk kedvesen feltettek pár kérdést, és ennyi. Azért a biztonság kedvéért legyen nálad a cím, ahol lakni fogsz, vagy tudj bemutatni egy foglalást a szállásodról.

Taxi, autóbérlés, közlekedés

Tömegközlekedéssel nincs tapasztalatom, a reptérre taxiztunk (konkrétan az Uber appot használva), és kb. 13-15 ezer forintnyi sékel egy út a belvárosba.

Az autóbérlésnél számolni kell azzal, hogy minden társaság baromi sok depozitot kér (1000-1500 dollár), ill. dombornyomott HITELkártyát. A legtöbb cégnél van napi kilométerlimit, amit ha túllépsz, km-enként fél dollár körüli árat kell fizetni. Az autót nem viheted be Palesztinába, elvileg. Érdemes navigációt is kérni, nekünk adtak egy iPadet, amin volt internet meg a szokásos navigációs appok, plusz ha net kellett (volna) a sivatag közepén, akkor is jól jött (volna). Az autóbérlő cégek városi irodái nincsenek nyitva péntek délutántól vasárnap reggelig, a reptéri viszont igen. Általában másik terminálon kell leadni a kocsit, mint ahol felvetted, erre érdemes figyelni, és aztán a bérlő cég kisbusszal elszállít majd a terminálra, ahonnan indul a géped.

A közlekedési kultúra elég… kaotikus, frusztráltan vezetnek az emberek, dudálnak, jelzés nélkül kivágnak eléd, városon belül ez külön élmény. Nem olyan olaszos lendülettel, inkább balf*szul és figyelmetlenül. Kössetek full biztit, és akkor nem lesz gáz, mondjuk ha fel tudod venni a fordulatot, akkor szépen be fogsz olvadni. A visszaúton, Tel-Avivban már én is elég prosztó voltam, mission accomplished!

Ami tuti: vissza fogok jönni Izraelbe. Nagyon szeretném látni Palesztinát, Jeruzsálemmel együtt. Valami fura módon vonz ebben az országban, ebben az egész helyzetben, ami itt kialakult, újra és újra visszatalálok ehhez a témához. Ismerkedésnek tökéletes volt Tel-Aviv, de legközelebb több mindenbe bele akarok kóstolni. És még több humuszt enni.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a Travel Journalt a Facebookon, ahol mindig értesülhetsz az újabb posztokról; további képekért pedig látogass el az Instagramomra!

Hozzászólás