A legjobb utazós könyvek, amiket 2017-ben olvastam

utazós könyvek

Le sem tagadhatom a könyvesblogos múltamat, kényszeresen meg akarok osztani valami listát az könyvélményeimről, és mivel a legjobb olvasmányok a tavalyi évben többnyire érdekes, messzi helyeken játszódtak, könnyű dolgom van, simán bepasszírozom ezeket az utazós könyveket az blogba. Az utolsó összefoglalóm 2017-ről, innen már csak előre megyünk.

Nem csupán kifejezetten utazós könyveket hoztam, egy részük inkább a helyszínek érzékletes bemutatása miatt volt érdekes, viszont néhányuk egy-egy konkrét útról számol be, vagy az utazáshoz ad hasznos tippeket.

Elena Ferrante: Briliáns barátnőm | Nápoly

Épp a nápolyi utazásunk előtt olvastam. Egyébként sosem tudom eldönteni, hogy az a jobb, ha az utazás előtt vagy után olvasok egy olyan regényt, ami a helyszínen játszódik. Úgy gondolom, érdekes élmény elképzelni egy egész várost – jelen esetben Nápolyt – a leírtak alapján (oké, azért egy kis Google Street View kutakodást végeztem a háttérben), és egyébként egészen egybevágott a valósággal, csak az még sokkal-sokkal jobb volt. A Briliáns barátnőm egy négyrészes sorozat kezdő kötete egy nápolyi lánybarátságról annak minden nyűgjével, kínjával, szépségével. Nekem pedig ez a tavalyi év nagy kedvence, és már a folytatás is ott áll a polcomon.

Cheryl Strayed: Vadon | Pacifikus túraösvény, USA

Rengeteg lépés, rengeteg súly, fizikai és átvitt értelemben is. Cheryl a saját történetét meséli el ebben a könyvben, azt, hogy mi vezetett odáig, hogy elinduljon Az USA nyugati partján végighúzódó túraösvényen, hogy milyen kalandokat élt meg az út során, valamint hogy hogyan békült ki saját magával és a múltjával.

Dan Brown: Inferno | Firenze

Egy másik kedvenc az előző évből, soha nem gondoltam volna, hogy egy Dan Brown regényt ennyire fogok szeretni. Okos és sokkal kevésbé hatásvadász ez a könyv, mint a korábbiak a Langdon-sorozatból, ráadásul tele van Firenzével, Velencével, Isztambullal, illetve a probléma, ami köré a történet épül nagyon fontos és izgalmas a lezárás is − sajnos a filmben nem lépték meg ugyanezt a befejezést.

Vigh Bori: Hogyan menjünk világgá | Mindenhol

A backpacker.hu-t régóta olvasom, néha több, néha kevesebb lelkesedéssel, ezt a könyvet is úgy vettem a kezembe, hogy nem vártam tőle túl sokat – főleg, hogy nem tervezek mostanában világgá menni. Az utazásnak ez a típusa cseppet sem vonz, mégis egy csomó érdekes gondolatot kaptam ettől a könyvtől, amellett, hogy a legtöbb történettel már találkoztam a blogon. Kezdő utazók sok hasznos tippet találhatnak a könyvben, szórakoztató, kompakt kis kézikönyv lett.

Clara Bensen: Poggyász nélkül | Európa körút

A vidám, színes borító, és a bohókásnak tűnő alaptörténet, miszerint egy szál ruhában is körbe tudja utazni Európát egy újdonsült pár, senkit ne tévesszen meg. A helyszínek, amiket érintenek az út során (legalábbis amire emlékszem): Görögország, Törökország, Horvátország, Magyarország, rémlik talán Skócia is, de bevallom, több országra nem emlékszem. Néha boldog, néha szomorú, néha dühös, néha üres ez a történet, az utazás minden hullámhegyét és -völgyét megéljük Clarával együtt.

Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás | London

Ha meg akarod ismerni London rejtett kincseit, bugyrait, állj neki ennek a könyvsorozatnak. Az első rész, a London folyói bizonyult számomra a leggyengébbnek, de aztán a második kötetben Soho jazzklubjaiban és London külvárosaiban barangoltunk, ebben pedig – ki gondolná – a föld alatt mászkálunk. A történetben nagy szerepet kap a Temze is, ha elolvassátok, megtudjátok, miért és hogyan. Különben meg bájos a stílus, jók a karakterek és sokszor nagyon vicces az egész, könnyed kikapcsolódást nyújt, én már nagyon várom a negyedik részt.

Jordi Llobregat: Vesalius titka | Barcelona

Barcelona az egyik legtökéletesebb regényhelyszín, ezt A szél árnyéka óta tudjuk. Ebből a könyvből is leginkább az atmoszféra maradt meg bennem (a cselekményét kicsit keverem Zafón Marinájával, amit szintén idén olvastam és ami szintén Barcelonában játszódik). Csavaros, rejtélyes, pörgős regény, nekem egy ponton már egy picit sok volt, de élveztem az olvasást, és a nápolyi utunkhoz kötöm, mert az odafelé repülőúton álltam neki.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a Travel Journalt a Facebookon, ahol mindig értesülhetsz az újabb posztokról; további képekért pedig látogass el az Instagramomra!

2 hozzászólás a következő bejegyzésen: “A legjobb utazós könyvek, amiket 2017-ben olvastam

Hozzászólás