Travel Wishlist #1 – Olaszország

Olaszország Travel Wishlist pizza

Olaszország legnagyobb hibája, hogy nem elég, hogy rengeteg gyönyörű vidékén nem jártam még, de az eddig meglátogatott helyekre is bármikor visszamennék, ráadásul Velencében muszáj rendszeres időközönként tiszteletemet tennem, mert különben elvérzik a lelkem. Mindegy, félre a drámát, nézzük, hogy melyik – nekem egyelőre ismeretlen – területek élveznek prioritást, azaz hova utaznék a legszívesebben Olaszországon belül.

PUGLIA

Olaszon szoktunk beszélgetni az élményeinkről is, Puglia pedig sokszor előjön, eddig csak pozitívumokat hallottam erről a régióról. Bari, Polignano A Mare, Lecce, Monopoli, Vieste… Túl sok a látnivaló, ide szerintem több alkalommal is el kell jönni.
Bariba különben megy WizzAir Budapestről, általában elég kellemes áron.

Polignano a Mare, Puglia

SZARDÍNIA

Amikor kivirul a tavasz, és az Instagram feedemben megjelennek az azúrkék, csillogó tengereket ábrázoló képek, olyankor mindig azonnal oda akarok menni, ahol ez van, és ez Szardínia. Egyelőre nem másztam bele túl nagy mélységekben abba, hogy a szigeten belül merre érdemes nézegetni, de biztos vagyok benne, hogy pillanatok alatt találnék egy rakat öblöt, városkát meg éttermet, amiből lehetne válogatni.

Szardínia tengerpart

CAMPANIA (Vezúv, Nápoly, Amalfi-part, szigetek)

Miután megmásztuk az Etnát, eldöntöttem, hogy én még szeretnék hasonló élményeket. A Vezúv elérhető közelségben van, ráadásul millió izgalmas város található a környékén, mondjuk Nápolyhoz még mindig szoktatnom kell magam lélekben, de hamarosan találkozunk, úgyhogy erről a listáról ez a tétel fog a leghamarabb teljesülni. Az Amalfi-part nem biztos, hogy belefér az időnkbe, de egy-két szigetet megnéznék, például Procida (a képen alább) nagyon tetszik. Kíváncsi vagyok, milyen az élet ebben a régióban, és főleg Nápolyban, amit vagy nagyon szeret vagy nagyon utál valaki. Én rengeteget szeretnék enni, és nem érdekel az sem, ha öt nap alatt öt kilót hízok.

Procida szigete

TREVISO

Álljon itt egy kevésbé népszerű város az északi Veneto tartományból, amelynek a repülőterét jó párszor megjártam, de a belvárosig még sosem jutottam el. Pedig ott is vannak szép csatornák, és nagyon hangulatosnak tűnik – sok kép jön velem szembe a városról, hála a Velence-közeli Instagrammereknek. Az egyetlen gond ezekkel az észak-olasz helyekkel, mint pl. Treviso vagy Verona, hogy ha már olyan közel vagyok Velencéhez, nem akarom máshol húzni az időt, sem előtte, sem utána. First World Problem level 9999.

Treviso, Veneto

DOLOMITOK

Régen, amikor a szüleimmel leautóztunk Velencébe, mindig keresztülhaladtunk a Dolomitokon, és nagyon szerettem a felhőbe burkolózó hegyeket, meg a fehér kavicsokon hömpölygő, sekély vizű Tagliamento folyót. Az utóbbi időben különösen megszerettem a hegyes-sziklás-vizes kirándulóhelyeket (pl. Salzkammergut), és a Dolomitok is egy olyan helynek tűnik, ahol bevackolhatnánk magunkat egy tóparti kisvárosba, meg jókat lehetne sétálgatni a friss levegőn.

Lago di Braies

Jártatok már valamelyik helyen? Melyikkel kezdjem? :D Oké, Campania lesz az első, és utána?

14 hozzászólás a következő bejegyzésen: “Travel Wishlist #1 – Olaszország

 1. Jaj, de menni akarok! Sosem voltam még a Délen. Családi örökség nálunk az Olaszország-szerelem, a szüleim mindketten imádják az országot, anyukámnak van egy római barátnője, folyékonyan beszél olaszul, és éltünk is ott félévet, de én sajnos 1 éves voltam, úgyhogy semmire sem emlékszem. Cserébe van egy csomó fotóm, ahol híres épületek előtt pelenkáznak (apukámnak rettentő jó humorérzéke van :D)
  Az Északon is van még pár város, ahová el szeretnék menni, de illene már tiszteletemet tenni Délen, pl. Szicíliában, Nápolyban, igazából bárhol… :)

  1. Nahát, micsoda gyökerekkel rendelkezel! :D Ez a pelenkázós téma meg extra vicces :D
   Én eddig csak Szicíliában voltam a déli régiók közül, de azért az eléggé más, mint észak (leglejjebb addig csak Toszkánában voltam). És most kicsit tartok tőle, hogy Nápoly még kaotikusabb lesz, mint mondjuk Catania. :D Ezt a miliőt vagy szereti valaki, vagy nem, nem tudom, neked mennyire jönne be (még azt sem tudtam eldönteni, hogy nekem tetszik-e). De délen is vannak csendesebb kisvárosok, ahol sokkal nyugisabbnak tűnik az élet, pl Siracusa gyönyörű és aránylag élhetőnek is tűnt nekem.

   1. Bár az még a 90-es években volt, de a szüleim fiatal jegyespárként el akartak menni Rómából Nápolyba, erre anyukám barátnőjének egész családja, a Famiglia óriási hangzavarral kezdett tiltakozni, hogy oda véletlenül se menjenek, ott meg fogják őket ölni/kirabolni/elrabolni, majd önhatalmúlag vettek nekik jegyet Assissibe, és kikísérték őket a buszhoz, hogy nehogy a nápolyira szálljanak fel.
    A legviccesebb ebben az, hogy az illető család szicíliai, bár lehet, hogy pont a tapasztalataik alapján tiltakoztak ennyire a dél ellen? :D
    De mindenki azt mondja, hogy manapság sokat javult már a helyzet.

    1. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy teljes Olaszország zsigerből utálja Nápolyt. :D Emiatt bennem is van némi előítélet különben, de remélem, majd az élet ezt felülírja :) Hát az külön vicces, hogy a szicíliaiak szidják Nápolyt, azért gyanítom, Palermo sem annyira más kategória. :D Szicíliában egy nagyvárosban voltunk, az nem volt valami nagy élmény (Catania), hát majd meglátjuk.
     Assissi nyugisabb, az tuti. :D

 2. Nekem ezek közül a Dolomitok voltak meg, mikor voltunk Észak-Olaszországban, felmentünk 2996 méterre, az volt a legmagasabb hely, ahol eddig életemben jártam. Csodás volt a kilátás, augusztus volt, de simán havasak voltak a hegycsúcsok.
  Most tavasszal végre visszatérek másodszor is, Rómába, és hát nagyon remélem, hogy idén összejön nekem is Nápoly. De egyébként még annyi, de annyi helyre mennék, Szicíliától elkezdve Firenzén át a Cinque Terréig bőven van mit bepótolnom. :) És Velencébe én is vissza szeretnék térni hosszabb időre!

  1. Hú, az jó kis kirándulás lehetett! Merre voltatok, arra emlékszel? (Nem tudom, mikor voltál)
   Róma érdekes módon nem vonz, de gondolom téged igen, ha visszavágysz. Remélem, Nápoly is össze fog jönni meg aztán szép sorban a többi! :) Cinque Terre nagyon durván jó, de szigorúan szezonon kívül, nagyon pici falvak, ahol pillanatok alatt óriási tömeg tud összeverődni.

 3. Én sosem voltam még Olaszországban, eddig valahogy egyáltalán nem vonzott, aztán most hirtelen bekattant, hogy oda akarok menni. Még nem tiszta, hogy mikor és pontosan hová, de idén szeretném megnézni Olaszországot, szóval köszi nagyon ezt a posztot! :D

  1. Van ilyen, érdekes módon nekem is van pár hely, ahová egyáltalán nem vágyom, mások meg rettentően hype-olják, pl. Párizs.
   Nagyon örülök, ha sikerült bezsongatnom téged Olaszországra, nem tudom, hogy a “zajosabb” vagy a nyugis részek érdekelnek inkább, de ha nagyon hezitálsz, keress meg és segítek dönteni. :)

 4. Körülbelül én is így vagyok ezzel az országgal :). Bármi jöhetne belőle.
  Nápoly nálam is listás és ha minden jól megy, akkor valószínűleg vagy az, vagy Velence lesz még az idén, mert már túl rég jártam olasz földön :P és menni kell. Aztán a már sokat áradoztam róla Tropea következik a sorban :D, és egyre inkább mennék Firenzébe is. Oh és persze Szicília. Nagyon kíváncsi vagyok a déli olaszságra már :) .

  1. Mindegyik elég jó opciónak hangzik. :) Tropea felé meg most már repülő is megy tőlünk, valamikor én is szívesen megnézném Calabriát is! Szicília nagyon vegyes szerintem, de vannak abszolút szerethető részei. :)

 5. Róma (örök szerelem) második otthonom. Eddig kb tízszer voltam és nem tudom megunni…
  Firenze, Pisa, San Gimignano, Siena, Velence, Verona, Padova, Miláno, Riomaggiore, Elba szigete és most jön Nápoly és az Amalfi part. Olaszország egy szerelem!

 6. Nekem ugyanez van Velencével, mint neked Rómával. :) egyébként minél több képet látok a Trasteveréről, annál inkább mennék!
  Nápoly, dejóó, mi is nemsokára megyünk vissza, te mikor indulsz? Imádom azt a várost.
  (Egyébként épp most írom ennek a posztnak a második részét, hirtelen azt hittem, véletlenül publikáltam, hogy jött is rá egy komment, szóval jó volt az időzítés :))

  1. Április közepén megyünk a barátnőmmel Nápolyba..
   Ha Rómába mentek próbáljátok ki az Eatwith-en keresztül Barbarat. Mi nála töltöttünk egy estét.13 fogásos vacsi, rengeteg rengeteg bor, sok idegen barát különböző országokból és egy nagyszerű este tánccal fűszerezve… ☺

 7. Jó lesz nektek nagyon! :)))
  Uhh ez a vacsi téma elég kellemesen hangzik. Ilyesmi élményben még nem volt részem soha :)

Hozzászólás