Így készülök egy utazásra

Amíg évekkel ezelőtt képes voltam totális szervezetlenség mellett nekiindulni egy-egy nyaralásnak, addig a mai fejemmel egyre inkább szükségem van arra, hogy minden megszervezhetőt előre elrendezzek, hogy a célállomáson már csak át kelljen adnom magam az élvezeteknek, és a lehető legkevesebb praktikus kérdésen kelljen rágódnom. A szállás és a repülőjegy (persze attól függ, mivel utazom) lefoglalása mellett bőven akad még tétel az utazás előtti tennivalólistámon, amelyek pont jók arra, hogy minden simán menjen, és hogy ne az utazásra szánt értékes időt vesztegessük arra, hogy információk után kutakodunk, valamint így a kellemetlen meglepetésektől is megkímélhetjük magunkat.

Pici kiegészítés az egészhez: nem túlszervezni akarom a nyaralásokat, meg megtervezni minden egyes másodpercét, ezt szerintem sokan félreértik. Egyszerűen szeretem tudni, hogy mik a lehetőségek, higgyétek el, ennyi szervezés mellett is lehet bőven spontán az utazás, sőt, számomra ettől lesz igazán kényelmes.

A TENNIVALÓLISTA

Néhány kipipálásra váró tétel, amit még az utazás előtt el kell intézni. Például becsekkolni a repülőre, utánanézni a helyi közlekedésnek, átutalni a szállás árát, pénzt váltani, ilyenek. Egyébként szeretek kifizetni mindent előre, amit lehet, mondjuk szerintem ez kicsit hülye szokás, de az biztos, hogy a szálláson utálom a pénzezést.
Attól is jobban érzem magam, hogy ha tudom, hogy hogyan jutok majd haza, tehát mikor kell elindulnom, hogy biztosan elérjem a repülőt (aki valaha késett már le gépet, óvatosabb lesz :D).

A PAKOLÁS

Akár az előző pontba is besűríthettem volna, de annyira utálom a pakolást, hogy megérdemel egy külön bekezdést. Mindig, mindig otthon hagyok valamit, ami legtöbbször a fülhallgatóm. :) Persze a lényeg a pénztárca-személyi-telefon-repülőjegy kombó, de akkor is bosszant, ha valami kimegy a fejemből. Először nem árt tudni, hogy mennyi helyem lesz, a párnapos utazásokhoz többnyire elég a kézipoggyász, és különben egyre jobb vagyok helykihasználásból!
Van egy állandósult listám a Google Drive-omon, amelyben létrehoztam pár kategóriát: nagyon fontos dolgok, ruhák, illatszerek, egyéb; és ezek alá szépen felsorolom, hogy miket tervezek vinni. Így a pakolás napján már csak hajtogatnom kell (pontosabban feltekerni, így több minden elfér szerintem). És ne felejtsétek: a piszkos ruha mindig több helyet foglal, a visszafelé út miatt érdemes ezt szem előtt tartani. :) Plusz ha repültök, ellenőrizzétek a csomagok méretét, mert ez légitársaságonként változik.

pakolás

A PROGRAMOK

Ahogy az innen is kiderül, nem vagyok híve a kötelező turistás programoknak, jobban élvezem a céltalan kószálást, meg azt, amikor egy teraszon ülve szívom magamba a város pezsgését. Ettől függetlenül szeretem előre tudni, hogy mik a lehetőségek, olvasgatom mások beszámolóit, képeket nézegetek, meg császkálok a Google Street View-n, ha lehet. Aztán kutakodok még a Foursquare-en is, persze lehet a TripAdvisort is nézegetni, aztán ott vannak a különböző fórumok… bár utóbbival pont nincs jó tapasztalatom.
Ezek alapján kapok egy képet a környékről, legyen szó látnivalókról, ételekről, éttermekről, programokról, környező városokról, hegyről, vízről, amit aztán a saját ízlésem alapján leszűrök, megnézem, hova miként lehet eljutni, aztán ha már ott vagyok, tudom, miből lehet válogatni.

Venezia

KÖLTSÉGTERV

Ebben szörnyen rossz vagyok, de azért mindig próbálkozom. :) A lényeg, hogy az összes tervezhető költséget összeszámolom – és akkor itt jön a képbe az, hogy utánajárok annak, hogy mi mennyibe kerül -, aztán hozzádobok még egy becslést a kajára és az esetleges vásárlásokra vonatkozóan. Nyugodtabb vagyok, ha előre tudom, hogy körülbelül mennyit fogok költeni, plusz ha előre tisztában vagyok bizonyos programok pénzügyi vonzataival, okosabban tudok dönteni, hogy szükségem van-e arra, vagy anélkül is megleszek.

vaporetto

GO DIGITAL!

Rengeteg időt spórolt már meg nekem a Google Maps, ami egyébként külföldön is működésre bírható, internet nélkül is. A helymeghatározáshoz nem kell internet, viszont a térkép betöltéséhez igen, de szerencsénkre a telefon tárolja a már betöltött térképrészleteket, szóval elég az utazás előtt otthon jól megnézegetni a kívánt helyszínt, ránagyítani az utcákra, hogy látszódjanak az utcanevek, és minden működni fog. Csak ne sikátorokban és magas házakkal körülvett szűk terekben akarjuk használni, úgy nyilván nem túl pontos.
Említettem a Foursquare-t és a TripAdvisort, amelyeken csekkolhatod az emberek véleményeit egy-egy étteremről, múzeumról, városról, a TripAdvisoron ráadásul még ennél is több infót megtalálsz utazással kapcsolatos kérdésekben. A MyMaps-en személyre szabott térképet készíthetsz magadnak, amelyen bejelölheted a helyeket, amiket meg szeretnél látogatni.
Ami szintén Google és nagyon szeretem, az a Keep, de ezt gyakorlatilag az év minden napján használom a listáim vezetésére, meg persze utazás előtt/közben is hasznos.

Nektek milyen utazás előtti rituáléitok vannak?

2 hozzászólás a következő bejegyzésen: “Így készülök egy utazásra

 1. Szia Katacita! Ezen a héten találtam rá a blogodra Instán kresztül és nagyon tetszik, így gondoltam gyorsan kommentelek is egyet :)
  A google docs-os lista nekem is megvan, imádom, legjobb ötlet evör. Azért csináltam, mert én is mindig otthonhagytam valamit, (fogkefe, papucs, amiket utolsó pillanatban kellene elpakolni). Tervezgetni én is szeretek, de az ilyen Trip advisor és társait nem szeretem annyira, nem szeretek sok kommentet átnyálazni. Pénzzel tervezni nekem is szenvedés, igyekszem valamit kiszámolni, de inkább csak hagyok magamnak egy kb összeget, és abból próbálok kijöni, nyilván van még itt fejlődöm ebből a szempontból, de rajta vagyok.

  1. Szia Mariann! Örülök, hogy tetszik a blog, és köszi, hogy írtál! :)
   Egy lementett lista életmentő, főleg, ha az embernek nincs ideje sokat agyalni utazás előtt a pakolnivalón. :)
   A pénz meg… ja. Mindig elhatározom, hogy feljegyzem, mennyit költünk, de utazás közben pont nem szeretek ezen feszülni. A legjobb, ha olyan helyre megy az ember, ahol tuti nincs gond a kártyás fizetéssel, persze nyilván akkor sem cél, hogy lemenjek mínuszba, de akkor nem kell azon gondolkozni, hogy hú, mennyi kp van még nálam.

Hozzászólás